• Original research article
  • October 29, 2021
  • Open access

Culinary Club as an Efficient Means to Raise Junior Pupils’ Food Culture

Abstract

The research objective includes development and approbation of an additional educational program “Culinary Art” realized in the form of a Culinary Club “Guests are At the Door” and aimed to raise junior pupils’ food culture. The research methodology includes theoretical analysis of psychological and pedagogical, methodical and linguistic literature on the issue. The article actualizes the problem of low food culture among junior pupils, analyzes the results of the first and second diagnostic tests, proposes a model of an additional educational program “Culinary Art” (load, content, calendar thematic plan for first and second grade, conditions of realization, types and forms of assessment, forms of work with parents). Scientific originality of the study lies in the fact that the authors present a model of an additional educational program “Culinary Art” aimed to broaden junior pupils’ culinary knowledge, to improve their food culture. The research findings are as follows: the authors identify the level of junior pupils’ food culture before and after educational experiment.

References

  1. Ахутина Т. В. Здоровьесберегающие технологии обучения: индивидуально-ориентированный подход // Школа здоровья. 2000. № 2.
  2. Безруких М. М., Макеева А. Г., Филиппова Т. А. Разговор о здоровье и правильном питании: методическое пособие. М.: ОЛМА Медиа Групп, 2014.
  3. Дзапарова Н. К. Педагогические особенности формирования культуры здоровья младших школьников (в условиях РСО-АЛАНИЯ): автореф. дисс. … к. пед. н. Владикавказ, 2007.
  4. Коноплёва Н. А., Винокурова М. А. К вопросу определения сущностных характеристик и факторов формирования повседневной культуры питания и гастрономической культуры // Culture and Society Humanitarian Vector. 2019. Vol. 14. № 4.
  5. Куинджи Н. Н. Валеология: пути формирования здоровья школьников: методическое пособие. М.: Аспект Пресс, 2001.
  6. Лебедева Н. И. Формирование здорового образа жизни младших школьников. М.: ИВЦ Минфина, 2005.
  7. Макеева А. Г. Формирование основ культуры питания у детей и подростков - методические аспекты // Вопросы детской диетологии. 2013. № 2.
  8. Малолетко Э. А. Компоненты и критерии ценностного отношения подростка к здоровью // Вестник Южно-Уральского государственного университета. 2008. № 29.
  9. О мерах по улучшению охраны здоровья детей в Российской Федерации: Приказ МЗ и МО // Официальные документы в образовании. 2002. № 20.
  10. Общий практикум по психологии: метод наблюдения / под ред. М. Б. Михалевской. М.: Изд-во Моск. ун-та, 1985.
  11. Педагогика здоровья: программа и методическое руководство для учителей начальных классов / под ред. В. Н. Касаткиной. М.: Линка-Пресс, 1998.
  12. Попов С. В. Валеология в школе и дома (о физическом благополучии школьников). СПб.: Союз, 1997.
  13. Рабочая программа курса внеурочной деятельности «Культура здорового питания». 5-9 класс. 2019. URL: http://school31.tgl.net.ru/images/2016/Vneurochka/KZP_5-9.pdf
  14. Синягина Н. Ю., Кузнецова И. В. Как сохранить и укрепить здоровье детей: психологические установки и упражнения. М.: ВЛАДОС, 2004.
  15. Смирнова Н. К. Здоровьесберегающие образовательные технологии в работе учителя и школы. М.: АРКТИ, 2003.
  16. Сухарев А. Г. Концепция укрепления здоровья детского и подросткового населения России // Школа здоровья. 2000. № 2.
  17. Шорыгина Т. А. Беседы о здоровье. М.: Сфера, 2005.
  18. Щелчкова Л. А. Наша программа здоровья // Начальная школа. 2000. № 10.

Author information

Olga Sergeevna Volkova

Krasnoyarsk State Pedagogical University named after V. Р. Astafiev

Elena Stepanovna Pankova

PhD

Krasnoyarsk State Pedagogical University named after V. Р. Astafiev

Galina Nikolaevna Kazakova

PhD

Krasnoyarsk State Pedagogical University named after V. Р. Astafiev; Krasnoyarsk State Medical University named after V. F. Voyno-Yasenetsky

Ekaterina Andreevna Shakirova

Krasnoyarsk State Pedagogical University named after V. Р. Astafiev

Zuleikha Kerimalievna Shvedchikova

Krasnoyarsk State Medical University named after V. F. Voyno-Yasenetsky

About this article

Publication history

  • Received: May 10, 2021.
  • Published: October 29, 2021.

Keywords

  • организация кружка
  • кулинарное искусство
  • уровень культуры питания
  • младшие школьники
  • club organization
  • culinary art
  • food culture level
  • junior pupils

Copyright

© 2021 The Author(s)
© 2021 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)